Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

 

 

ΔΙΠΛΩΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

                 PERSONAL TRAINER

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 3 Προσωπικός Προπονητής
Τίτλος Ενότητας Credit value GLH
Υγεία, Ασφάλεια και Σωστή Διαβίωση 2 16
Υποστήριξη στην άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα των πελατών 2 13
Ανατομία και Φυσιολογία για την άσκηση 6 43
Αρχές άσκησης, fitness και υγείας 4 28
Διατροφή και φυσική δραστηριότητα 6 40
Σχεδιασμός Ατομικής Προπόνησης 7 47
Συνεδρίες Ατομικής Προπόνησης 9 58

 

 

ΜΑΘΗΜΑ 1 - ΥΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Κατανόηση των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης σε ένα περιβάλλον φυσικής κατάστασης

  • Τύποι έκτακτης ανάγκης
  • Οι ρόλοι του προσωπικού και των εξωτερικών υπηρεσιών
  • Σημασία εφαρμογής των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης

Διατήρηση της ασφάλειας των εμπλεκομένων ατόμων

 

2. Κατανόηση των απαιτήσεων υγείας και ασφάλειας σε ένα περιβάλλον φυσικής κατάστασης

  • Σημασίατηςυγείας και της ασφάλειας
  • Νομικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις
  • Υποχρέωση επιμέλειας και όρια επαγγελματικού ρόλου
  • Όρια επαγγελματικού ρόλου για ειδικές ομάδες πληθυσμού
  • Ο ρόλος των ατόμων στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας
  • Τύποιτωνδιαδικασιώνασφαλείας
  • Βασικά έγγραφαυγείας και ασφάλειας

3. Κατανόηση ελέγχου κινδύνων σε ένα περιβάλλον φυσικής κατάστασης

  • Πιθανοί κίνδυνοι
  • Αξιολόγηση του κινδύνου
  • Έλεγχος κινδύνων
  • Κατάλληλο προσωπικό

4. κατανόηση τρόπων προστασίας των παιδιών και των ευάλωτων ενηλίκων

  • Διαφύλαξης της ευημερίας
  • Ευθύνεςκαι περιορισμοί
  • Τύποικακοποίησης
  • Πιθανάσημάδια κακοποίησης
  • Πολιτικές, διαδικασίες και τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων
  • θεσμοθετημένες υπηρεσίες
  • Διατήρησητου απορρήτου

 

ΜΑΘΗΜΑ 2 - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Κατανόηση δημιουργίας αποτελεσματικών σχέσεων εργασίας με τους πελάτες

  • Αποτελεσματικές σχέσεις εργασίας με τους πελάτες
  • Θετικήπαρουσίαση του εαυτού σουκαι της οργάνωσης
  • Επικοινωνιακές ικανότητες και τα κίνητρα του πελάτη
  • Σημασία της αποτίμησης της ισότητας και της διαφορετικότητας

2. Κατανόηση της αντιμετώπισης εμποδίων/δυσκολιών στην άσκηση / σωματική δραστηριότητα που οι πελάτες αντιμετωπίζουν

  • Τυπικάεμπόδια στηνάσκηση
  • Ενίσχυσητων κινήτρωνκαιτήρησή τους
  • Κίνητρακαιανταμοιβές
  • Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην άσκηση

3. Κατανόηση στην παροχή υποστήριξης στους πελάτες για συνεχή άσκηση / σωματική δραστηριότητα

  • Σημασία της ανάληψηςπροσωπικής ευθύνης
  • Βοήθεια στους πελάτες να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική
  • Αλλαγή συμπεριφοράςπροσέγγισης/στρατηγικής
  • Καθορισμός στόχου
  • Επανεξέταση και αναθεώρηση των στόχων

4. Κατανόηση παροχής συνεχούς εξυπηρέτησης πελατών

  • Η σημασία τηςφροντίδας των πελατών
  • Η σημασία για την αντιμετώπιση των αναγκών των πελατών
  • Πηγές κατάλληλων πληροφοριών για την κάλυψη των αναγκών των πελατών
  • Σημασία της ανταπόκρισης στις ανάγκες του πελάτη έγκαιρα και αποτελεσματικά
  • Ξεπεράστε τιςπροσδοκίες των πελατών
  • Χειριστείτεθετικά τα παράπονα των πελατών

 

ΜΑΘΗΜΑ 3 - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Κατανόηση του καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος και η σχέση του με την άσκηση και την υγεία

  • Λειτουργίακαρδιακών βαλβίδων
  • Στεφανιαία κυκλοφορία
  • Διεργασιώντης νόσου και τααιμοφόρα αγγεία
  • Η πίεση του αίματοςκαι η άσκηση
  • Καρδιαγγειακά οφέλη και κίνδυνοι κατά την προπόνηση αντοχής / αερόβια προπόνηση

2. Κατανόηση του μυοσκελετικού συστήματος και η σχέση του με την άσκηση

  • Sliding filament theoryΣυρόμενηθεωρίατου νήματος
  • Άσκησηκαιτύποι μυϊκών ινών
  • Δομήτου μυός
  • Άνω, κάτω άκρα και κορμός
  • Κυριότεροισκελετικοί μυς καιθέσεις σύνδεσης
  • Λειτουργίεςτων σκελετικών μυών
  • Ανατομικόςάξονα
  • Δομήτων αρθρώσεων:
    • Ινώδης
    • Χόνδροι
    • Αρθρώσεις
    • Δομή τουαρθρικού συνδέσμου
    • Τύποι και θέσειςτουαρθρικού συνδέσμου
    • Συνδεδεμένοεύροςκαι τη σταθερότητατης κίνησης /μετακίνησηςτωναρθρικών συνδέσμων
    • Συνδέοντας τον κίνδυνο τραυματισμού στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους
  • Κίνηση των αρθρώσεων
  • Δομήτηςπυελικής ζώνης

3. Understand postural and core stabilityΚατανόησηστάσηςκαισταθερότητα πυρήνων

  • Δομήτης σπονδυλικής στήλης
  • Σταθεροποίηση των συνδέσμων των μυών της σπονδυλικής στήλης
  • Κατά τόπους αλλαγές των μυών που οφείλονται σε ανεπαρκή σταθεροποίηση
  • Επιδράσεις του κοιλιακού λίπους και της κακής στάσης του σώματος
  • Ορθοστατικέςαποκλίσεις
  • Επιπτώσειςτων βασικώνασκήσεωνσταθεροποίησης
  • Οφέλη, κίνδυνοι και εφαρμογές του stretching

4. Κατανόηση του νευρικού συστήματος και η σχέση του με την άσκηση

  • Ο ρόλοςτου νευρικού συστήματος
  • Συγκεκριμένοι ρόλοι τουνευρικού συστήματος
  • Νευρικόςέλεγχος καιμεταδόσεως των νευρικών ερεθισμάτων
  • Δομή και λειτουργίαενός νευρώνα
  • Ο ρόλοςενόςκινητικού νευρώνα
  • Muscle proprioceptors and the stretchreflex
  • Reciprocal inhibition
  • Νευρομυϊκές προσαρμογές στην την άσκηση / προπόνηση
  • Τα οφέλητηςβελτιωμένηςνευρομυϊκούσυντονισμού

5. Κατανόηση του ενδοκρινικού συστήματος και η σχέση της με την άσκηση και την υγεία

  • Λειτουργίεςτου ενδοκρινικού συστήματος
  • Σημαντικέςαδένες
  • Λειτουργίεςτωνορμονών

6. Κατανόηση ενεργειακών συστημάτων και η σχέση τους με την άσκηση

  • Συνεισφοράτηςενέργειας
  • Υποπροϊόντα
  • Επιπτώσεις της προπόνησης αντοχής

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΑΡΧΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, FITNESS ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Κατανόηση των αποτελεσμάτων της άσκησηςστο σώμα

  • Προσαρμογή στηνπροπόνηση αντοχής
  • Επίδραση της άσκησηςστην αρτηριακή πίεση
  • Συγκέντρωσηαίματος
  • Επίδρασητης άσκησης στα οστά και στις αρθρώσεις
  • Επίδραση της άσκησηςστους μυς
  • Καθυστερημένηέναρξημυϊκούάλγους(Delayed onset of muscle soreness
  • Ασκήσειςγια τη βελτίωση τηςστάσης του σώματος

2. Κατανόηση των στοιχείωντης φυσικής κατάστασης

  • Στοιχεία της φυσικής κατάστασης
  • Παράγοντες που επηρεάζουν τηνφυσική κατάσταση

3. Κατανόηση του πώς να εφαρμόζονται οι αρχές και οι μεταβλητές της φυσικής κατάστασης σε ένα πρόγραμμα άσκησης

  • Αρχές καιμεταβλητέςτης προπόνησης
  • Αρχές FITT
  • Πρόοδος ενός προγράμματος προπόνησης
  • Επαναπροσδιορισμός ενός προγράμματος προπόνησης
  • Επίδρασητηςταχύτητας
  • Επίδραση της βαρύτητας και της αντίστασης
  • Διαφορέςστον προγραμματισμό ασκήσεων

4. Κατανόηση των αντενδείξεων των ασκήσεων και των βασικών κανόνων ασφαλείας για ειδικές ομάδες πληθυσμού

  • Αντενδείξεις ασκήσεων και βασικοί κανόνες ασφαλείας για ηλικιωμένους (50+)
  • Αντενδείξεις ασκήσεων και βασικοί κανόνες ασφαλείας για γυναίκες πριν και μετά την γέννα
  • Αντενδείξεις ασκήσεων και βασικοί κανόνες ασφαλείας για νέους (ηλικίας 14-16 ετών)
  • Αντενδείξεις ασκήσεων και βασικοί κανόνες ασφαλείας για άτομα με ειδικές ανάγκες

5. Κατανόηση ασφαλούς παρακολούθησης της έντασης της άσκησης

  • Μέθοδοιπαρακολούθησηςτης έντασης της άσκησης

6. Κατανόηση των οφελών στην υγεία της σωματικής δραστηριότητας

  • Οφέλη για την υγείατης σωματικής δραστηριότητας
  • Επίδραση της σωματικής δραστηριότητας για νοσήματα

7. Κατανόηση της σημασίαςτηςυγιεινής διατροφής

  • Υγιεινή διατροφή
  • Η σημασία της ενυδάτωσης
  • Όρια επαγγελματικού ρόλου
  • Βασικά θρεπτικά συστατικά
  • Διαιτητικός ρόλος των βασικών θρεπτικών συστατικών
  • Διαιτητικές πηγές των βασικών θρεπτικών συστατικών
  • Εξίσωση ενεργειακής ισορροπίας
  • Κίνδυνοι για την υγεία από κακή διατροφή


UNIT 5 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ / ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Να είναι σε θέση να συλλέγει και να αναλύει τις διατροφικές πληροφορίες

  • Συλλογή πληροφοριών
  • Καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τους πελάτες
  • Ανάλυσητων πληροφοριών

2. Να είναι σε θέση να εφαρμόζει τις διατροφικές αρχές σε ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας

  • Πρόσβαση και χρήση αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης
  • Σχεδιασμός καισυμφωνίαδιατροφικών στόχων
  • Εναρμονισμός διατροφικών στόχων με τα υπόλοιπα μέρη του προγράμματος
  • Συμφωνία ανασκόπησης σημείων με τους πελάτες
  • Επανεξέτασητης αντίληψης του πελάτη
  • Παρακολούθηση, αξιολόγηση και την ανασκόπηση της προόδου του πελάτη

3. Κατανόηση τωναρχώντης διατροφής

  • Δομή και λειτουργίατου πεπτικού συστήματος
  • Βασικάδιατροφικήορολογία
  • Μακροθρεπτικά συστατικά:
    • Υδατάνθρακες
    • Λίπη
    • Πρωτεΐνες
  • Μικροθρεπτικά συστατικά:
    • Βιταμίνες
    • Μεταλλικά στοιχεία
  • Λειτουργίατωνμακροθρεπτικών συστατικών:
    • Υδατάνθρακες
    • Λίπη
    • Πρωτεΐνες
  • Μεταβολισμόςτωνμακροθρεπτικών συστατικών :
    • Υδατάνθρακες
    • Λίπη
    • Πρωτεΐνες
  • Λειτουργίατωνμικροθρεπτικών συστατικών:
    • Βιταμίνες
    • Μεταλλικά στοιχεία
  • Λειτουργίατουνερού
  • Κύριες ομάδες τροφώνκαιθρεπτικών συστατικών:
    • Σιτηρά
    • Φρούτα και λαχανικά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας και πρωτεΐνη
    • Λίπη
  • Θερμιδική αξίατωνθρεπτικών συστατικών:
  • Ορολογία που χρησιμοποιείταιστη διατροφή:
    • UK Dietary Reference Values (DRV),
    • Recommended Daily Allowance (RDA),
    • Recommended Daily Intake (RDI),
    • Glycemic Index (GI), Glycemic Load (GL).
  • Πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων
  • Σημασίατης υγιεινής στην Παρασκευή των τροφίμων
  • Σχέση μεταξύ της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, της σύσταση του σώματος και της υγείας

4.Κατανόηση των βασικών κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με τη διατροφή

  • Επαγγελματίεςκαι επαγγελματικοί φορείς
  • Συμβουλές υγιεινήςδιατροφής
  • Εθνικόςοδηγόςτροφίμων
  • Μέγεθος των μερίδων
    • Σιτηρά-έξι έως έντεκα μερίδες
    • Φρούτα και λαχανικά - τρεις μερίδες φρούτων και τρία έως πέντε μερίδες λαχανικών
    • Γαλακτοκομικά-δύο με τέσσερις μερίδες
    • Κρέας καιπρωτεΐνες- δύο μετρεις μερίδες
    • Λίπος, έλαιακαιγλυκάλιτή διατροφή
  • Σωστές αναλογίεςκάθε ομάδας τροφίμωνανάημέρα:
    • Υδατάνθρακες-50% έως 60%.
    • Λίπος - λιγότερο από 35% από λίπος, όχι περισσότερο από 10% κορεσμένου λίπους.
    • Πρωτεΐνη-15%.
    • Φυτικές ίνες18gmινών/αμυλούχους πολυσακχαρίτες
    • Ποικιλία των διατροφικών αναγκών - να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας, την υγεία, το μέγεθος του σώματος και των γενετικών στοιχείων
  • Αξιόπιστεςπηγές πληροφόρησης
  • Ανυπόστατοι διαφημιστικοί ισχυριμοί

5.Κατανοήστε σε εθνικό επίπεδο την συνιστώμενη πρακτική σε σχέση με την παροχή διατροφικών συμβουλών

  • Όρια επαγγελματικού ρόλου
  • Σημασία ενημέρωσης για τουςκινδύνους της υγείας
  • Πιθανέςεπιπτώσεις στην υγείακαι την απόδοση
  • Πελάτες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων
  • Πολιτιστικές και θρησκευτικές διατροφικές συνήθειες
  • Πρωτεΐνηκαισυμπληρώματα βιταμινών
  • ΔιαιτητικήΑνάλυση

6. Κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας

  • Καύσιμα για αερόβια και αναερόβια παραγωγή ενέργειας
  • Κατανάλωσηενέργειας και η ενεργειακή ισορροπία
  • Δείκτης Βασικού Μεταβολισμού
  • Εκτίμηση ενεργειακών απαιτήσεων
  • Κατανάλωση ενέργεια σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες
  • Αξιολόγηση διατροφικών απαιτήσεων και τις αναγκών ενυδάτωσης

7. Κατανόηση συλλογής πληροφοριών σχετικές με την διατροφή

  • Σημασία της συγκατάθεσης για την συλλογή πληροφοριών
  • Συλλογή πληροφοριών
  • Νομικήκαιηθικές επιπτώσεις
  • Καταγραφήδιατροφικών πληροφοριών
  • Η σημασία τηςεμπιστευτικότητας
  • Ευαίσθηταθέματα
  • Μέθοδοι μέτρησης της σύστασης του σώματος

8. Κατανόηση χρησιμοποίησης διατροφικών πληροφοριών

  • Μέθοδοι διαιτητικής αξιολόγησης
  • Ανάλυση των πληροφοριών
  • Ερμηνεία των πληροφοριών
  • Παρουσίαση των συγκεντρωμένων πληροφοριών και αποτελεσμάτων με ενσυναίσθηση
  • Ενδείξεις και συμπτώματαμη ισορροπημένης διατροφής
  • Διαχείριση περιπτώσεων με υποψία διατροφικής διαταραχής
  • Περιπτώσεις που χρήζουν παραπομπής σε ιατρό.

9. Κατανόηση των αρχών θέσπισης διατροφικών στόχων με τους πελάτες

  • Αρχέςκαθορισμού στόχου
  • Επεξήγηση διατροφικών στόχων
  • Εμπλοκή τρίτων στον καθορισμό διατροφικών στόχων
  • Εμπόδια στηνεπίτευξη των στόχων
  • Κίνητρα και στρατηγικές
  • Αξιοποίησητης σύνθεσης του σώματος

 

Παρακαλούμε συμπληρώστε εδώ το ερωτηματολόγιο

Facebook

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ALTERLIFE

DYO FORUM

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ "CARDIO RUN"

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ