Αποκαθιστάται η αδικία σε βάρος των απόφοιτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο

Αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.

 

Με το Σχέδιο Νόμου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις», που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, με ειδικότητα Ποδοσφαίριση, σε αντίθεση με τους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητες σε άλλα αθλήματα, δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου, εάν δεν παρακολουθούσαν υποχρεωτικά τις σχολές του Μπατάκη στην ΕΠΟ, καταβάλλοντας το ποσό των 800, 1000 κλπ ευρώ, για να αποκτήσουν δίπλωμα UEFA Bʼ, Aʼ κλπ. Έτσι, αν και δέχονταν επαρκή και ουσιαστική εκπαίδευση μέσω των ελληνικών πανεπιστημίων, ήταν υποχρεωμένοι για να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική στο ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της ΕΠΟ, τη στιγμή μάλιστα που μέσω των σεμιναρίων της ΕΠΟ αποκτούν άδεια και προπονητές οι οποίοι δεν αποφοίτησαν από κάποια πανεπιστημιακή σχολή.
Με το άρθρο 48 του Σχεδίου Νόμου διασφαλίζεται για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων η αρχή της ελεύθερης εξάσκησης επαγγέλματος και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπόκειται σε κανέναν άλλον φορέα η αδειοδότησή τους εκτός από το Κράτος. Με λίγα λόγια, αποκαθίσταται το εργασιακό δικαίωμα και η νομιμότητα των πτυχιούχων Ελλήνων προπονητών όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα με την προϋπόθεση κατοχής της άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ειδικότερα, με το άρθρο 48 προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, το οποίο αναφέρεται στην άδεια του προπονητή. Συγκεκριμένα, προβλέπει την προσθήκη 12ης παραγράφου ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα».
Τώρα μένει να το δούμε στην πράξη. Γιατί και ο προηγούμενος νόμος μας έδινε τη δυνατότητα να εξασκήσουμε το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου, αλλά δεν τον σεβάστηκε ποτέ η ΕΠΟ.
Αναμφισβήτητα όμως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τον κλάδο μας.

Ισως σας ενδιαφέρουν :

Φόρμα συμμετοχής

3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑ 13-14