Hμερίδα για τον Αφελληνισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου

Ο Τομέας Ποδοσφαίρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Οικονομολόγων & Στελεχών συνδιοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία την περασμένη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, την Ημερίδα

“Αφελληνισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου: Οικονομικές, Κοινωνικές και Αγωνιστικές συνέπειες”.

Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν προπονητές ποδοσφαίρου, βετεράνοι ποδοσφαιριστές, ποδοσφαιρικοί παράγοντες, αθλητικοί συντάκτες και φίλοι του αθλήματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:00–17:20 Προσέλευση Συμμετεχόντων-Χαιρετισμοί
17:20- 17:25 Χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΠΦΑ, Δημ.
Γρηγοριάδη

Συντονιστής: κ. Γρηγόρης Θ. Παπανίκος, Αντιπρόεδρος, ΠΣΑΟΣ.
Ομιλητές
(αυστηρώς μέχρι 10 λεπτά της ώρας η κάθε παρουσίαση)

17:30-19:30
1. κ. Ευάγγελος Κρητικός, Οικονομολόγος, π. Πρόεδρος ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης & Πρόεδρος, ΠΣΑΟΣ.
2. κ. Δώρος Κλεοβούλου, Προπονητής Ποδοσφαίρου, Μέλος Δ.Σ. ΠΣΑΟΣ, Πρόεδρος του Τομέα Ποδοσφαίρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ) & π. Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Ποδοσφαίρου. Προπονητής Ποδοσφαίρου.
3. κ. Γιώργος Λιάνης, Δημοσιογράφος, π. Υφυπουργός Αθλητισμού.
4. κ. Θανάσης Σουγλής, Διδάσκων του Μαθήματος Ποδοσφαίρου στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. κ. Μιχάλης Γεροθόδωρος, πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής.
6. κ. Παναγιώτης Κελεσίδης, πρώην Διεθνής Τερματοφύλακας.
7. κ. Γιάννης Κουλούρης, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Προπονητής ποδοσφαίρου
8. κ. Βαγγέλης Δουκάκος, Αθλητικός Συντάκτης.
9. κ. Στέργιος Καραμαλής, Πτυχιούχος Νομικής – Επιχειρηματίας.
10. κ. Αντώνης Γλύκας, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού Πειραιώς.

19:30-20:00 Ερωτήσεις-Τοποθετήσεις Συμμετεχόντων και Συζήτηση

Ο Πρόεδρος του Τομέα Ποδοσφαίρου της Ένωσης μας, Δώρος Κλεοβούλου έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Τοποθέτηση του Δώρου Κλεοβούλου
Αφορμή για τη διεξαγωγή της σημερινής εκδήλωσης αποτέλεσε μια παρατήρηση – πρόταση, του σπουδαίου τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας και του Ολυμπιακού τη δεκαετία του 1970, Παναγιώτη Κελεσίδη.
Μια πραγματική εισβολή ξένων ποδοσφαιριστών που έχει κατακλίσει εδώ και δεκαετίες το ποδόσφαιρο μας, συνεχώς επιδεινώνεται με εντατικούς ρυθμούς, τα δε τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μας να αποτελείται από ξένους.
Ο τεράστιος αριθμός των ξένων και οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμφίβολης αξίας και ικανοτήτων, προκαλεί δυσμενείς οικονομικές, κοινωνικές και αγωνιστικές επιπτώσεις στο άθλημα.
Πέρα από την πιο πάνω τοποθέτηση, υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος ότι αφ’ ενός έχουν περάσει πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι συντέλεσαν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας και αφ’ εταίρου ότι και σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.λ.π. συναντάμε πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές.
Συμφωνούμε μερικώς και με τις δύο πιο πάνω απόψεις. Όμως για την πρώτη περίπτωση, η απάντηση είναι πως οι ξένοι παίκτες οι οποίοι συνέβαλαν στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας, ήταν η συντριπτική μειονότητα. Πράγματι παίκτες όπως ο Όλε Σκόμποε, Μάρτιν Νοβοσέλατς, Βέλιμιρ Ζάετς, Λάγιος Ντέταρι, Τόνι Σαβέφσκι, Κριστόφ Βαζέχα, Ριβάλντο, Πρέντρακ Τζόρτζεβιτς και αρκετοί άλλοι, πρόσφεραν πολλά στο ποδόσφαιρο μας .
Για τη δεύτερη περίπτωση η απάντηση είναι πως, ναι μεν σε αρκετά ξένα πρωταθλήματα υπάρχουν ξένοι ποδοσφαιριστές, όμως στα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στα ρόστερ των ομάδων, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετοί περιορισμοί (πρωτάθλημα Αγγλίας) και άλλη μια σημαντική διαφορά είναι, ότι το φαινόμενο αυτό συναντάται σε χώρες με πληθυσμό 50 έως 70 εκατομμύρια.
Τη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα μπορεί να τη δώσουν μέτρα όπως, αριθμητικός περιορισμός ξένων παικτών στα ρόστερ των ομάδων, ορισμός ελάχιστου χρόνου διάρκειας συμβολαίου, ηλικιακός περιορισμός .
Είναι πλέον επιβεβλημένο οι Διοικήσεις όλων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών να στρέψουν με σοβαρότητα και εμπιστοσύνη στις ακαδημίες τους και στα τμήματα υποδομών που διατηρούν.
Μόνο με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυτωρίων τους οι Ελληνικές ομάδες θα επιτύχουν σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, όπως:
• Εξοικονόμηση κόστους αγοράς ποδοσφαιριστών
• Εξελληνισμός του ποδοσφαίρου μας
• Προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα
• Αναβάθμιση της αγωνιστικής διάθεσης και προσφοράς των ποδοσφαιριστών
• Διεύρυνση των επιλογών του Ομοσπονδιακού Προπονητή

Ισως σας ενδιαφέρουν :